Praktijk: Professor Blanpain over het eenheidsstatuut. Hoe gelijk worden arbeiders en bedienden?

HR Square 127
Tot 8 juli 2013 heeft het Grondwettelijk Hof de wetgever de tijd gegeven om het verschil in behandeling tussen arbeiders en bedienden weg te werken. De regering heeft de sociale partners gevraagd om tegen maart een oplossing te vinden. Anders moet de regering zelf het heft in handen nemen. De aandacht gaat vooral naar het gelijkschakelen van de opzeggingstermijnen en de carenzdag (ook bekend als carensdag, de eerste dag bij ziekte waarop arbeiders doorgaans geen loon krijgen). Het onderscheid tussen arbeiders en bedienden heeft een lange voorgeschiedenis. In 1900 kwam er een wet over de arbeidsovereenkomsten voor arbeiders. Voor bedienden achtte men dat niet nodig, omdat ze dicht bij de werkgever stonden en dus geen extra bescherming nodig hadden. Pas in 1922 kwam er een wet over de arbeidsovereenkomsten voor bedienden. Het onderscheid staat al sinds de jaren zestig ter discussie. Bij het opmaken van de wet van 3 juli...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.