Praktijk. Zelfsturende teams (1). Het ‘nieuwe organiseren’ leidt naar effectieve teams

HR Square 136
“Een zelfsturend team is meer dan enkele medewerkers die in elkaars nabijheid werken en op geregelde tijdstippen overleggen over het al dan niet aankopen van ‘fair trade’-koffie of over wie de kleedkamers op orde moet houden”, zegt Geert Van Hootegem, professor Arbeidsorganisatie aan de KU Leuven. “Een groepje werknemers dat dicht bij elkaar werkt, werkt niet noodzakelijk samen. Een team is een vaste groep medewerkers met eigen, duidelijk afgebakende activiteiten, die samen een geheel vormen en waarvoor het ook verantwoordelijk is. Het team doet ook zo veel mogelijk zelf, gaande van het voorbereiden, organiseren, uitvoeren tot regelen en controleren.” Veel zelfverklaarde zelfsturende teams zijn dan ook geen ‘echte’ zelfsturende teams en dit heeft alles te maken met de manier waarop organisaties gestructureerd zijn. “Het gros van de organisaties zijn nog gebaseerd op de oude managementprincipes van Frederick Taylor. Het productieproces wordt opgesplitst in verschillende activiteiten, die vervolgens elk in aparte...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.