Preventie: Een evaluatie van 15 jaar Welzijnswet. “HR moet zich meer bezighouden met veiligheid en welzijn”

HR Square 110
Essentie - Het veiligheids- en welzijnsbeleid wordt nog te veel los gezien van de arbeidsorganisatie. - Nauwere samenwerking of versmelting van preventiecomité en ondernemingsraad zou link tussen welzijn en arbeidsorganisatie versterken. - Werkgevers en de overheid worden te weinig geresponsabiliseerd om aan preventie te doen. - Overtredingen worden zelden burgerrechtelijk en strafrechtelijk vervolgd. In augustus 1996 trad in België de Welzijnswet in werking, de opvolger van de (zeer) gedetailleerde regeling over de gezondheid en veiligheid op de werkvloer, het ARAB. Met de Welzijnswet kwam veel meer macht te liggen bij de werkgever: de zorg voor een integraal welzijnsbeleid wordt immers aan de werkgever overgelaten. De advocaten van Progress Lawyers Network organiseerden een colloquium om de wet en de naleving ervan te evalueren. De dag van het colloquium, 18 maart 2011, was het exact 125 jaar geleden dat arbeiders in de streek van Luik het werk neerlegden. De staking breidde zich...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.