Preventie: Een evaluatie van 15 jaar Welzijnswet. “HR moet zich meer bezighouden met veiligheid en welzijn”

HR Square 110
Essentie - Het veiligheids- en welzijnsbeleid wordt nog te veel los gezien van de arbeidsorganisatie. - Nauwere samenwerking of versmelting van preventiecomité en ondernemingsraad zou link tussen welzijn en arbeidsorganisatie versterken. - Werkgevers en de overheid worden te weinig geresponsabiliseerd om aan preventie te doen. - Overtredingen worden zelden burgerrechtelijk en strafrechtelijk vervolgd. In augustus 1996 trad in België de Welzijnswet in werking, de opvolger van de (zeer) gedetailleerde regeling over de gezondheid en veiligheid op de werkvloer, het ARAB. Met de Welzijnswet kwam veel meer macht te liggen bij de werkgever: de zorg voor een integraal welzijnsbeleid wordt immers aan de werkgever overgelaten. De advocaten van Progress Lawyers Network organiseerden een colloquium om de wet en de naleving ervan te evalueren. De dag van het colloquium, 18 maart 2011, was het exact 125 jaar geleden dat arbeiders in de streek van Luik het werk neerlegden. De staking breidde zich...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.