Preventie: Ziekteverzuim stabiliseert in crisis. Absenteïsme vergt slimmere en meer algemene aanpak

HR Square 125
Essentie • Het ziekteverzuim stabiliseert op 5,82 procent in 2011, in 2001 was het gemiddelde ziekteverzuim nog 4,31 procent. • Jongeren verzuimen frequenter, ouderen langer. • De crisis heeft een stabiliserende impact op het verzuim. • Oorzaken van verzuim zijn gezondheidsproblemen, jobmotivatie, werkbelasting, stress, te weinig jobgerelateerde informatie, pesterijen en te zware jobinhoud. • Er zijn drie invalshoeken in de aanpak van verzuim: medisch, jobtechnisch en gedragsmatig. De verzuimcijfers komen van een studie van Securex. De analyse is gebaseerd op een representatieve steekproef voor de Belgische arbeidsmarkt met gegevens van 263.309 werknemers en 25.952 werkgevers uit de privésector. Uit een vergelijking met de RSZ-populatiegegevens blijkt dat het onderzoek de arbeidsmarkt correct weerspiegelt op het vlak van omvang van ondernemingen, statuut, geslacht, leeftijd en werkregime. “Uitzendwerkers, jobstudenten, zelfstandigen en vennoten werden uitgesloten uit het onderzoek”, preciseert Heidi Verlinden, onderzoeksexpert bij Securex. “Alle andere werknemers die een contract hadden voor meer dan...

In de kijker

Aantal telewerkers in de EU verdubbeld

Bonussen van CEO’s amper gekoppeld aan milieuprestaties

Netto minstens 50 euro erbij vanaf 1 januari

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.