Quoi Leroy. Cascades en vistrappen

HR Square 205 (juli-augustus 2021)
Welke cascadesystemen spelen op de arbeidsmarkt? De onderwijscascade vertaalt zich vooreerst ook naar de arbeidsmarkt die competenties verbindt aan diploma’s in een strakke diploma-hiërarchie en weinig of niet rekening houdt met anders verworven competenties. Verder heb je concepten zoals de participatieladder waar iedereen geduwd wordt naar de hoogste trap van de betaalde arbeid met het risico er vanaf te donderen. De ‘lagere’ trappen van supported employment, werk in de sociale economie, arbeidszorg, vrijwilligerswerk en andere moeten immers steevast leiden naar betaald werk. Onderzoek heeft tevens uitgewezen dat bij rekruteringsprocessen de kandidaten in een denkbeeldige rij worden geplaatst waarbij de ‘kloonprofielen’ vooraan staan en ‘diversiteitsprofielen’ steeds achteraan de rij belanden met sterk verminderde kansen op aanwerving. Mattheuseffecten bij opleiding, vorming en loopbaanbegeleiding versterken de cascades op de arbeidsmarkt. Tot slot zijn er nog te veel formele regels die inactiviteitsvallen bevatten en zo de betrokken personen uit de arbeidsmarkt duwen of houden....

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.