Quoi Leroy. Cascades en vistrappen

HR Square 205 (juli-augustus 2021)
Welke cascadesystemen spelen op de arbeidsmarkt? De onderwijscascade vertaalt zich vooreerst ook naar de arbeidsmarkt die competenties verbindt aan diploma’s in een strakke diploma-hiërarchie en weinig of niet rekening houdt met anders verworven competenties. Verder heb je concepten zoals de participatieladder waar iedereen geduwd wordt naar de hoogste trap van de betaalde arbeid met het risico er vanaf te donderen. De ‘lagere’ trappen van supported employment, werk in de sociale economie, arbeidszorg, vrijwilligerswerk en andere moeten immers steevast leiden naar betaald werk. Onderzoek heeft tevens uitgewezen dat bij rekruteringsprocessen de kandidaten in een denkbeeldige rij worden geplaatst waarbij de ‘kloonprofielen’ vooraan staan en ‘diversiteitsprofielen’ steeds achteraan de rij belanden met sterk verminderde kansen op aanwerving. Mattheuseffecten bij opleiding, vorming en loopbaanbegeleiding versterken de cascades op de arbeidsmarkt. Tot slot zijn er nog te veel formele regels die inactiviteitsvallen bevatten en zo de betrokken personen uit de arbeidsmarkt duwen of houden....

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.