Quoi Leroy? Het oude continent: grijs en wijs!?

HR Square 108
Vandaag is Europa echter een oud continent, zeker als we de bevolkingspiramide en de leeftijdsstructuur van de arbeidsmarkt bekijken. De vergrijzing slaat nergens zo snel en fel toe. De gemiddelde leeftijd van de volledige EU27-bevolking is de laatste tien jaar met bijna 3 jaar toegenomen, van 37,7 in 1999 naar 40,6 in 2009. De werkende beroepsbevolking in de EU is volop aan het ontgroenen en vergrijzen. Een goede maatstaf voor de veroudering ervan is de verhouding van de leeftijdsgroep 40-64 tegenover die van 20-39 jaar. Deze is in de EU sterk toegenomen van 0,96 in 2000 naar 1,17 in 2009. Het aandeel van de jongeren (15-24) is gedaald van 11,4 procent in 2000 naar 9,6 procent in 2009, dat van de ouderen is toegenomen van 20,6 procent naar 24,8 procent. De omgekeerde piramide De vergrijzing blijkt ook uit de convergerende ontwikkeling van de voornaamste indicatoren voor de bevolkingsevolutie (vruchtbaarheid, sterfte...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.