Quoi Leroy? LIFO? FIFO? Neen, DIFO!

HR Square 67
Sommige gebruiken komen nu weer op de voorgrond. In periodes van economische recessie duiken immers de LIFO- en FIFO-ontslagpraktijken opnieuw op als eenvoudige, lineaire en niet-arbitraire toepassingen. Beide ontslagpraktijken steunen op achterhaalde concepten en realiteiten. “Vertijdelijking van een gedeelte van de arbeid” Het FIFO-principe (‘First In, First Out’) heeft de voorbije decennia voor een massale uitstoot van oudere werknemers gezorgd. Deze uitstoot werd gefaciliteerd door de brugpensioen- en werkloosheidsreglementering, die deze doelgroep mee buiten de actieve arbeidsmarkt plaatste. De gevolgen van dit nog onvoldoende gekeerd beleid zijn nog altijd voelbaar en zullen weer prominent opduiken bij een economische heropleving: een manifest tekort aan ervaren medewerkers. Het LIFO-principe (‘Last In, First Out’) is als tegenhanger van het eerste principe opgezet en stuurt bij een economische schok de jongeren als laatste toetreders terug naar af. Deze tendens wordt versterkt door de ‘vertijdelijking’ van een gedeelte van de arbeid. “Diversiteit zal arbeidsmarkt blijven...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.