Quoy Leroy. De Zevende

HR Square 203 (maart-april 2021)
Die pijnpunten gelden ook voor het werkgelegenheids- en arbeidsmarktbeleid. De bevoegdheden van de deelstaten zijn niet homogeen. Soms heeft de federale overheid nog een voet in de regionale bevoegdheden. Zo is het normatief kader inzake activeringsbeleid een federale bevoegdheid, enkel de uitvoering ligt bij de Gewesten. Voor andere items zoals opleiding van werkzoekenden en Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen zijn de Gewesten wel normatief bevoegd, maar zit er een federale budgettaire sleutel op het gebruik ervan. Andere bevoegdheden die op de werkvloer samenhangen, zoals werken en leren of werk en welzijn, zijn institutioneel versnipperd over verschillende overheidsechelons. Die pijnpunten verhinderen mee dat we een hogere werkzaamheids- en werkbaarheidsgraad behalen. Het is dus geen optie om nu een institutionele rustpauze in te lassen. Er dringt zich een zevende en liefst finale staatshervorming op. Die hervorming moet ook de federale bevoegdheden vast verankeren. Nu ontstaat de indruk dat alle bevoegdheden naar de deelstaten moeten gaan....

In de kijker

Aantal telewerkers in de EU verdubbeld

Bonussen van CEO’s amper gekoppeld aan milieuprestaties

Netto minstens 50 euro erbij vanaf 1 januari

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.