Re-integratie: Werk als onderdeel van herstel en therapie

HR Square 212 (september-oktober 2022)
Dr. Marie Van Remoortere is sinds 2010 als arts-pijnspecialist betrokken bij het Multidisciplinair Pijncentrum (MPC) van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA). In het boek ‘Dokter, mag ik terug gaan werken?’ bundelt ze twaalf jaar ervaring. Het is een pleidooi om de medische focus bij mensen met chronische pijn positiever te maken. Bovendien is het ook een oproep tot meer samenwerking tussen artsen onderling én de arbeidsbemiddelende instanties. Het pijncentrum werkt met een multidisciplinair team. Een patiënt kan er opgevolgd worden door een arts, een psycholoog, een ergotherapeut, een sociaal werker en een kinesist. Sinds 2010 timmert het MPC van ZNA aan een extra therapievorm: werk. “Net zoals een arts beweging kan voorschrijven, moet die ook ‘werk’ kunnen voorschrijven”, valt dr. Van Remoortere met de deur in huis. “Daarnaast leerde ervaring me dat het huidige lappendeken van diensten en artsen ervoor zorgt dat een patiënt soms (te) lang arbeidsongeschiktheid is. We moeten...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.