Rechtspraak. Rechtsgeldigheid van aanwezigheidsvoorwaarde bij toekenning van een bonus

HR Square 194
Op 10 maart 2017 werd een werknemer met onmiddellijke ingang ontslagen met de betaling van een opzeggingsvergoeding. De werknemer meende aanspraak te kunnen maken op een pro rata bonus en vroeg aan de werkgever hem het bedrag mee te delen.Volgens een gebruik in de onderneming moeten de werknemers echter in dienst zijn op het einde van het financiële jaar (dat liep van 1 april tot 31 maart van het daaropvolgende jaar) om aanspraak te kunnen maken op een bonus. Gelet op de datum van het ontslag voldeed de werknemer volgens de werkgever niet aan deze voorwaarde en had hij bijgevolg geen recht op een pro rata bonus.De werknemer betwistte de rechtsgeldigheid van deze aanwezigheidsvoorwaarde, maar werd hierin niet gevolgd door de arbeidsrechtbank.In eerste instantie oordeelde de arbeidsrechtbank dat de aanwezigheidsvoorwaarde niet strijdig is met de Loonbeschermingswet. Artikel 3 van deze wet bepaalt dat de werkgever de vrijheid van de werknemer...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.