Rekrutering en retentie in kmo’s: Retentie. Zó houdt u uw bekwame medewerkers

HR Square 53
Het Engelse werkwoord ‘to retain’ betekent letterlijk: vasthouden, handhaven of binnenhouden. De term ‘retentie’ wordt in het bedrijfsleven dan ook gebruikt voor het vermogen van een ondernemer om de huidige medewerkers in het bedrijf te houden. Koen D’hamers, manager bij consultancybureau HR Connect (HDP), hanteert drie invalshoeken als het op retentie aankomt: medewerkers moeten, kunnen of willen in het bedrijf blijven werken. Scholingsbeding Een eerste mogelijkheid is de werknemers te dwingen te blijven door wettelijke obstakels op te werpen, zoals een scholingsbeding en een niet-concurrentiebeding. Bij een scholingsbeding gaat het om de kosten van de opleiding die een nieuwe werknemer volgt. Wanneer de werknemer het bedrijf verlaat om bij de concurrent deze opleiding te gelde te maken, lijdt het bedrijf dubbel verlies: een werknemer minder én verlies van de investering in deze persoon. De 'oplossing' bestaat erin de werknemer contractueel te laten beloven bij vertrek de kosten helemaal of gedeeltelijk...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.