Rekrutering & Referral: De impact van een aanwervingsbonus

HR Square 215 (maart-april 2023)
Tekst: Rosalie van Hoof Sommige bedrijven belonen medewerkers die een kandidaat-collega uit het eigen netwerk voorstellen met een premie. Zo’n aanwervingsbonus is eerder een subtiele por in de zij dan een serieuze financiële prikkel. Hoe werkt een referral bonus in de praktijk, en wat betekent het voor de werkvloer? Niemand kent een bedrijf zo goed als de werknemer. Die weet vaak wat voor persoon het bedrijf kan gebruiken, en welke profielen in de organisatie passen. Een grote bron van kennis en expertise dus. Vanuit dat principe, en gestuwd door de krappe arbeidsmarkt, werken sommige bedrijven met een referral bonus, een premie die medewerkers aanmoedigt om kandidaat-sollicitanten uit de eigen kennissenkring aan te brengen. Bank Van Breda is een Belgische bank voor ondernemers en vrije beroepen met hoofdzetel in Antwerpen. De bank telt een dertigtal kantoren, verspreid over Vlaanderen, Wallonië en Brussel, en op het moment van het interview 547 werknemers....

Dit artikel is exclusief voor leden

Bent u lid? Log dan in via onderstaande knop.

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

  • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL.
  • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
  • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
  • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
  • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is €265 (+ 6% btw).

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

  • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
  • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
  • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
  • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
  • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is €800 (+ 6% btw).

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.