Rolfs kijk op de praktijk: Teken eens een kippenhok

HR Square 10
“Ontwerp eens een kippenhok”, droeg de assertieve trainer zijn verbaasd gehoor op. Zestien ingenieurs waren uitgenodigd voor de training projectmanagement. Alle uit productie, alle projectmanagers van nieuwe fabrieken of verbeteraars van bestaande. Samen waren ze verantwoordelijk voor enkele tientallen miljoenen euro's. De training begon met een fout. Als opleidingsmanager negeerde ik de vraag van fundamenteel belang: “Wie besluit wat een ander moet leren?” Het initiatief voor de training kwam niet van productie. Dat kwam van onze tekenkamer, wij spraken van ‘plantengineering’. De werkwijze van productie veroorzaakte voor deze interne dienstverlener een probleem. Een probleem van planning. Ideeën voor nieuwe projecten en voor verbeteringen volgden elkaar in productie snel op. Na elk idee ontstond een zoeken naar steun in de business, een zoeken naar een ‘sponsor’, en een speurtocht naar geld. Bij afwezigheid van één van de twee verdween een project weer in de kast. Dat ergerde de tekenkamer. Eens de...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.