Selectietesten: Hoed u voor discriminatie. Selectietest moet validiteit bewijzen.

HR Square 26
Is een intelligentietest nu meer of minder valide dan een persoonlijkheidstest? Is bij de selectie voor hoge functies de incrementele waarde van een intelligentietest wel hoog genoeg? Is zo’n IQ-test nu werkelijk discriminerend voor allochtone kandidaten? Wat doe je als je intuïtie de testresultaten tegenspreekt? Deze discussiepunten en dilemma’s zetten op woensdag 25 mei de toon op het HR Square-seminarie in Het Pand in Gent. Filip Lievens, professor Personeelsbeleid aan de Universiteit Gent, kan op verrassend veel vragen een helder, eenduidig antwoord geven. Met wetenschappelijk bewijsmateriaal in de hand. Gary Hofmans, business manager van Kern Selection (Acerta), geeft tekst en uitleg bij het selectieproces dat zijn bureau hanteert. Hij merkt een spanning op tussen de vraag van de klant en de testen die hij effectief gebruikt. De meest geliefde testen zijn lang niet de meest effectieve. Competentiemanager Luc Goovaerts (KBC) legt uit hoe hij met zijn team in het kader...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.