SOCIALE VERKIEZINGEN (1). Hoe beschermd zijn personeelsafgevaardigden?

HR Square 160
Wie zich kandidaat stelde tijdens de sociale verkiezingen (9 tot 22 mei 2016), geniet een speciale ontslagbescherming, zelfs wordt hij niet verkozen. Op de volgende bladzijden debatteren de sociale partners over de 25 jaar oude wet met haar strikte procedures en hoge sancties. Maar eerst nemen Olivier Wouters en Henri-François Lenaerts, beide advocaat-vennoot bij Claeys & Engels, de wet zelf onder de loep. Personeelsafgevaardigden en kandidaat-personeelsafgevaardigden genieten een bijzondere bescherming tegen ontslag, vastgelegd in de wet van 19 maart 1991. Daarmee wil de wetgever kandidaten en verkozenen beschermen omdat zij als lid of plaatsvervangend lid van de ondernemingsraad en/of het comité voor preventie en bescherming op het werk meer risico lopen om in conflict te komen met hun werkgever. Op basis van die wet mogen personeelsafgevaardigden en kandidaat-personeelsafgevaardigden alleen ontslagen worden om: Een dringende reden die voorafgaandelijk door de arbeidsgerechten erkend moet worden. Economische of technische redenen die voorafgaandelijk worden...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.