Special controle in & uit: Uitgangscontrole. Mag u personeel controleren, fouilleren, aan politie overdragen?

HR Square 73
Essentie ■ Cao 89 regelt de uitgangscontroles bij het verlaten van de onderneming. ■ Preventie is belangrijker dan controle. ■ Controle kan enkel indien er redelijke gronden of materiële aanwijzingen zijn dat de betrokkene goederen ontvreemd heeft ofwel steekproefsgewijs. ■ Bij het opzetten van een systeem van uitgangscontroles moet de werkgever vooraf info verschaffen aan de werknemers(vertegenwoordigers). Diverse studies tonen aan dat preventie van diefstal in ondernemingen geen overbodige luxe is. Bijna driekwart van de Belgische bedrijven heeft te maken met diefstal van geld, materialen of voorraden. Vooral retailers en detailhandelaars kampen met dit fenomeen. Jaarlijks verdwijnt in België 770 miljoen euro door winkeldiefstallen, berekende de Global Retail Theft Barometer, de grootste wereldwijde studie rond winkeldiefstal en derving uitgevoerd door het Centre for Retail Research (CRR). Klanten zijn de grootste boosdoeners: diefstal door klanten is goed voor 52,4 procent van het verlies door derving. Maar ook personeelsleden stelen. Al scoort...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.