Special HRM en veiligheid: Onderzoek Hoe evolueert het aantal arbeidsongevallen echt?

HR Square 71
Essentie ■ Het aantal arbeidsongevallen daalt duidelijk. ■ Jongeren hebben vaker ongevallen, maar bij ouderen ligt de ernstgraad hoger. ■ Ruim 30 procent van de arbeidsongevallen heeft plaats in de eerste drie jaar van tewerkstelling. ■ Europese richtlijnen, goed opgeleide preventieadviseurs, de welzijnswetgeving en de toenemende veiligheid van machines zorgen voor meer veiligheid. Statistieken zeggen niet alles. Willy Imbrechts (Federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, beter gekend als de FOD WASO): “Cijfers over arbeidsongevallen moeten altijd met de nodige voorzichtigheid benaderd worden. We moeten niet alleen in het achterhoofd houden dat het enkel gaat om cijfers uit de privésector, maar vooral dat alleen de werkgevers deze gegevens doorspelen aan het Fonds voor Arbeidsongevallen. Ze doen dat wel massaal, zo’n 235.000 werkgevers leveren cijfers aan, maar het blijft een kwestie van vertrouwen. Het Fonds kan enkel berekeningen maken en trends detecteren op basis van de cijfers die ter beschikking gesteld...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.