Special HRM in de zorgsector Tewerkstelling van buitenlandse werknemers: de sociaaljuridische regels. “De HR-manager blijft niet buiten schot”

HR Square 68
Essentie ■ Arbeidskaart B moet vóór de tewerkstelling door de werkgever worden aangevraagd. ■ Voor knelpuntberoepen werd de aanvraag van een arbeidskaart voor EU-onderdanen versoepeld. ■ De Belgische minimumlonen en arbeidsvoorwaarden blijven van toepassing. ■ Bij inbreuken is vervolging en veroordeling van de personeelsverantwoordelijke mogelijk. De HR Square November Conference in 2008 belichtte onder de titel ‘De Grote Trek’ het werken over de grenzen heen. In HR Square nr. 62 van 13 januari 2009 kwamen de juridische aspecten daarvan uitvoerig aan bod. In dit artikel maken we een selectie van de regelgeving die specifiek voor de zorgsector relevant is. Daarom komt, bijvoorbeeld, werken in (onder)aanneming of detachering hier niet aan bod. Het detacheringsbureau vervult dan alle sociaaljuridische formaliteiten. Uiteraard moet men dan juist extra op de hoede zijn voor misbruiken en wantoestanden. In dit verslag van het HR Square-seminarie ‘HRM in de zorgsector’ focussen we voluit op de tweede methode...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.