Special: HRM-opleidingen De HR-manager studeert

HR Square 47
Een specifieke vooropleiding om aan de slag te gaan als HR-manager is niet vereist. Veel personeelsmanagers zijn master of doctor in een totaal andere studierichting en hebben de job al doende geleerd. Slechts een beperkt aantal universiteiten en hogescholen biedt HRM, personeelswerk of organisatiepsychologie aan als afstudeerrichting. Die opleidingen zijn vaak te vinden binnen de faculteiten psychologie, (toegepaste) economische wetenschappen, handelsingenieur en in de sociale hogescholen. Voor HR-professionals die zich verder willen verdiepen in hun vakdomein zijn er postacademische opleidingen, met zowel meer algemene HRM-opleidingen als cursussen over specifieke deelaspecten. Daarnaast zijn er tal van privé-instellingen, zoals Kluwer, SD Worx en Amelior die zowel korte als lange HRM-opleidingen organiseren. Uit onze rondvraag bij enkele universiteiten en hogescholen in binnen- en buitenland leren we dat het aanbod aan langlopende postacademische opleidingen veeleer beperkt is. Bovendien zijn er grote verschillen wat betreft inhoud, doelgroep en duur van de opleiding. Een greep uit...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.