Special sociale secretariaten: Digitalisering ‘aangifte sociaal risico’. Wie zal dat betalen?

HR Square 67
Essentie ■ De invoering van de (digitale) ‘aangifte sociaal risico’ (ASR) zal de sociale secretariaten 40 miljoen euro kosten. ■ Daar staan weinig of geen nieuwe inkomsten tegenover. ■ Sociale secretariaten dringen aan op een redelijke vergoeding voor de overheidsopdrachten die ze uitvoeren. Uiteraard moeten we de digitalisering van de ‘aangifte sociaal risico’ (ASR) ook zien in de context van de informatiestroom met de overheid. “De processen van informatie-uitwisseling tussen burger en overheid moeten worden geoptimaliseerd”, analyseert Jos Gijbels, directeur van de Unie van erkende Sociale Secretariaten (USS). “De sociale secretariaten zijn in deze informatiestroom niet de bron, noch de ontvanger. We zijn enkel de drager van de informatie. Maar als dusdanig zijn sociale secretariaten medeverantwoordelijk voor de organisatie van de sociale zekerheid. We zien het dan ook als onze plicht en verantwoordelijkheid om te investeren in de optimalisatie van deze informatiestroom. We moeten dus, ook al staan daar geen...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.