Special: stress – in crisis en andere tijden. Stress in cijfers. Waarom ‘werkbaar werk’ weldoend werkt

HR Square 66
Uit de werkbaarheidsenquête van STV Innovatie & Arbeid, een onderzoeksinstelling beheerd door de Sociaaleconomische Raad van Vlaanderen (SERV), blijkt dat de werkbaarheidsgraad voor loontrekkenden in 2007 lichtjes gestegen is, met 1,8 procentpunt (van 52,3 naar 54,1 procent). Dit betekent dat er in 2007 ongeveer 40.000 méér werkbare jobs waren dan in 2004, toen de vorige enquête werd gehouden. ‘Werkbaar werk’ houdt in dat een job voldoende leermogelijkheden biedt, goed te combineren is met het privéleven en weinig tot geen motivatie- of stressproblemen met zich meebrengt. Op het vlak van werkstress en motivatie is de situatie nagenoeg dezelfde gebleven als in 2004. Bijna drie op de tien Vlaamse werknemers hebben werkstress. Bijna twee op de tien hebben motivatieproblemen. Werkstress blijft dus een belangrijk knelpunt en een probleem voor ongeveer 600.000 werknemers in Vlaanderen. Deze trend wordt ook in 2008 voortgezet. Uit een onderzoek van een dienstverlener in opdracht van Prevent bij...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.