Square – De adviesraad. Psychosociale risico’s. Hoog tijd om werk te maken van een preventief actieplan

HR Square 163
Verzuim als gevolg van stress nam de laatste jaren een hoge vlucht. In 2015 bleven zo’n 350.000 Belgen langer dan één jaar thuis. Zo’n 123.000 onder hen kampten met een psychosociale aandoening. Nochtans zijn werkgevers verplicht maatregelen te nemen die dergelijke risico’s beperken. Bedrijven die nalatig zijn, riskeren een psychosociale interventie en boetes tot 6000 euro. De oplossing? Een structureel, persoonlijk en vooral preventief actieplan. Risicoanalyse: wie is aan zet? Een preventieve aanpak van psychosociale risico’s moet beschreven staan in een objectief plan. Een psychosociale risicoanalyse is een aangewezen eerste stap. Daarmee bepaalt u de pijnpunten in uw organisatie en kunt u heel gericht oplossingen formuleren. Maar vooral kleinere organisaties vrezen daarbij voor een lang proces en oplopende kosten. Dat is echter onterecht. Weeg af wat u zelf kunt doen en waarvoor u een externe preventiedienst inschakelt. Dat helpt u al een heel eind op weg. Zelf aan de slag:...

In de kijker

Netto minstens 50 euro erbij vanaf 1 januari

Werkgevers nemen maatregelen tegen hoge energiekosten

Werknemers krijgen dit jaar gemiddeld 11 procent hogere bonus

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.