Square – Gedragswetenschappelijk inzicht. Strategisch HRM door een gedragswetenschappelijke bril. “Mensen kiezen lang niet zo rationeel als klassieke economen veronderstellen”

HR Square 163
“In strategisch HRM worden HR-praktijken nauwer gelinkt aan de organisatiestrategie met als uiteindelijk doel de bedrijfsperformantie te verbeteren. Hoewel zo’n beleid op het eerste gezicht aantrekkelijk oogt, wijst gedragswetenschappelijk onderzoek op enkele onbedoelde en ongewenste effecten ervan op hoe mensen oordelen en beslissingen nemen. Dat kan er paradoxaal genoeg voor zorgen dat de strategie zich in de realiteit vertaalt naar het tegenovergestelde van het beoogde”, zegt professor Lieven Brebels, sociaal en economisch psycholoog aan de KU Leuven. Zijn onderzoek richt zich onder meer op gedragsethiek, identiteit en sociale zelfregulatie in de werkcontext. Naast zijn betrokkenheid in een grootschalig project over strategische HR-differentiatie in samenwerking met de professoren Luc Sels en Sophie De Winne, is hij ook verbonden aan het Research Centre for Behavioral Engineering van de KU Leuven. Op uitnodiging van Vocap, de vereniging van organisatie-, consumenten- en arbeidspsychologen, maakte Brebels aan de hand van enkele voorbeelden uit recent gedragswetenschappelijk...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.