SQUARE – Werkomgeving

HR Square 191
Geïnspireerd door het idee van magneetziekenhuizen, ontwikkelde professor Peter Van Bogaert een model waarmee hij de werkomgeving van verpleegkundigen linkt aan kwaliteit, tevredenheid en welbevinden. Hij trok met het model en de bijhorende vragenlijst, geverifieerd in ziekenhuizen, naar het Wit-Gele Kruis Antwerpen. De verpleegkundige werkomgeving – de relatie tussen verpleegkundigen en artsen, het verpleegkundige management, en het topmanagement en de organisatorische ondersteuning – heeft impact op het professionele welbevinden van verpleegkundigen, op de jobtevredenheid en de verloopintentie, en op de kwaliteit van patiëntenzorg. Dat is, in één zin, het model dat professor Peter Van Bogaert, voorzitter van de vakgroep Verpleeg- en Vroedkunde aan de Universiteit Antwerpen, ontwikkelde en dat gerelateerd is aan het gekende Jobs-Demands-Control-model.Zijn inspiratie haalde hij uit de VS, waar ‘magnet hospitals’ of magneetziekenhuizen een antwoord bieden op het cyclisch tekort aan verpleegkundigen. Professor Van Bogaert haalde de inzichten uit het Amerikaans onderzoek naar de Belgische context en...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.