Staffing: 25 jaar Wet op de uitzendarbeid (1). Van obscure koppelbazen tot belangrijke speler op de arbeidsmarkt

HR Square 124
Essentie - Wet van 24 juli 1987 legt de basis voor een gezonde sector. - Het aantal gepresteerde uitzenduren is de voorbije 25 jaar vertienvoudigd. - Vakbonden zijn koele minnaars van uitzendarbeid. De Wet op de uitzendarbeid bestaat welgeteld 25 jaar, maar uitzendarbeid ontstond in België uiteraard veel vroeger, al kort na de Tweede Wereldoorlog. Na een sluimerend bestaan in de marge van de arbeidsmarkt ontwikkelde de sector zich heel snel in de jaren 1980 en 1990. Intussen neemt uitzendarbeid een belangrijke plaats in op de arbeidsmarkt en dat vanuit diverse perspectieven: ■ Voor veel werkgevers is uitzendwerk een onmisbaar flexibiliteits- en selectie-instrument. ■ Voor veel werknemers is het dan weer een ideale opstap voor een succesvolle integratie op de arbeidsmarkt. ■ Voor de arbeidsmarkt als geheel is het een belangrijk middel om transities te bevorderen. Toch ligt de inmiddels zo sterk ingeburgerde sector sinds zijn ontstaan ook constant onder...

In de kijker

Netto minstens 50 euro erbij vanaf 1 januari

Werkgevers nemen maatregelen tegen hoge energiekosten

Werknemers krijgen dit jaar gemiddeld 11 procent hogere bonus

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.