Staffing: Flexibiliteit. Soepeler wet op uitzendarbeid op komst?

HR Square 24
Het aantal uren uitzendarbeid in België steeg in 2004 met 14% (16,6% in Vlaanderen, 11,27% in Wallonië en 8,46% in Brussel). Toch nam het totale aantal verschillende interimwerknemers minder sterk toe, met slechts 3,5%, tot 325.827. Federgon, de vereniging van partners voor werk, leidt daaruit af dat vooral de voltijdse tewerkstelling van uitzendkrachten is toegenomen. De algemene opleving van uitzendarbeid heeft volgens de federatie te maken met de onzekere economische vooruitzichten op korte en middellange termijn. De groei zet zich in het eerste kwartaal van 2005 door, zij het minder sterk, met 10,3%. Tijdelijke arbeid is vooral in trek bij allochtonen en jongeren en ook bij werklozen, zeg maar ‘de kwetsbare groepen’. Allochtonen en Belgen van buitenlandse oorsprong vertegenwoordigen in Vlaanderen 12%, in Wallonië 23% en in Brussel zelfs 44% van de uitzendkrachten. Jongeren zijn goed voor 25% van de uitzendpopulatie en 42% van uitzendwerkers is werkloos. Federgon besluit dat...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.