Staffing: Grote aanwervers. Hoe doen ze het?

HR Square 33
Vlaanderen telt vandaag circa 240.000 werkzoekenden. Toch lijkt het aantrekken van meerdere geschikte medewerkers geen makkelijke klus. Vooral technische profielen vinden valt niet mee. Het totale jobaanbod steeg vorig jaar met bijna een vijfde. De werkzoekenden vonden in 2005 bij de VDAB 176.331 vacatures, uitzendopdrachten niet meegerekend. Daarmee scoorde de dienst liefst 18,7% beter dan in 2004, en toen was er ook al een stijging van het aantal werkaanbiedingen in Vlaanderen met 21,2%. Eenzelfde positieve evolutie was er bij de personeelsadvertenties. De rekruteringsmedia Jobat en Vacature waren vorig jaar goed voor 31.000 gepubliceerde jobs, tegenover 29.250 in 2004. Dat betekent een stijging met 6%. Van al die jobaanbiedingen werd vorig jaar 82% succesvol ingevuld met de aanwerving van een geschikte kandidaat. Dat percentage lag iets hoger in het economisch zwakkere jaar 2003, toen 84,1% van de vacatures werd ingevuld. Maar toen waren er verhoudingsgewijze meer werklozen beschikbaar per vacature dan...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.