Staffing: Helft vacatures ingevuld door grensarbeiders. Fomeco kan niet zonder Franse werkkrachten

HR Square 119
Essentie ● Het project mikt ook op Waalse werknemers, maar zij blijken veel minder bereikbaar dan Fransen. ● Bijna iedereen bij Fomeco begint als operator en wordt gaandeweg opgeleid op de werkvloer. ● De straal waarin werkzoekenden geacht worden op zoek te gaan naar een job, zou best opgetrokken worden naar 60 kilometer. ● Franse werkzoekenden vinden vlugger werk, wat te maken kan hebben met het ontbreken van de werkloosheidsval. De werkloosheidsuitkeringen zijn er immers degressief. Dit jaar loopt het niet zo’n vaart met openstaande vacatures bij de West-Vlaamse plaat- en buisbewerkingsspecialist Fomeco. “De economie stagneert wat en dus moeten we niet zo dringend aanwerven”, meldt gedelegeerd bestuurder Vincent Bayart. “Het is voor ons dus momenteel nog moeilijk inschatten of grensarbeiders zich laten afschrikken door het wegvallen van het grensarbeidersstatuut. Ik moedig initiatieven als de website vouseteslesbienvenus.eu uiteraard aan. Alles wat de pool van werkkrachten vergroot, is zeker zinvol.” “Maar...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.