Staffing: Maatregelen om de tewerkstelling van oudere werknemers te bevorderen. Wat heeft Di Rupo I in petto voor vijftigplussers?

HR Square 118
Essentie ● De stelsels van (pseudo)brugpensioen worden ingrijpend gewijzigd. ● De benaming verandert (‘brugpensioen’ wordt ‘werkloosheid met bedrijfstoeslag’). ● De toegang wordt moeilijker (hogere leeftijdsdrempel, langere loopbaan vereist). ● Door het verhogen van de patronale sociale-zekerheidsbijdragen op de aanvullende vergoeding worden deze stelsels beduidend duurder. ● Bij collectief ontslag moet een leeftijdspiramide worden nageleefd: het aantal ontslagen moet evenredig worden gespreid over de leeftijdsgroepen. ● De invoering van een werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers is nog niet zeker. Vele van de voorgenomen maatregelen van de regering-Di Rupo zitten in een voorontwerp van Programmawet, zodat er hoogst waarschijnlijk nog wijzigingen komen. In deze bijdrage wordt het voorlopige kader geschetst, in afwachting van de publicatie van de definitieve wetteksten. I. Hervorming van het (pseudo)brugpensioen De stelsels van (pseudo)brugpensioen worden ingrijpend gewijzigd. Niet alleen verandert de benaming, ook de toegang wordt moeilijker en door het verhogen van de patronale sociale-zekerheidsbijdragen op de aanvullende vergoeding...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.