Staffing: Nieuw talent aan boord halen én houden. Goede ‘onboarding’ is cruciaal voor retentie

HR Square 117
Essentie ● Onboarding begint al bij de rekrutering en selectie: als je eerlijk vertelt hoe de job eruit ziet, trek je 50 procent minder kandidaten aan. Maar de kans is 30 procent groter dat iemand blijft. ● De vier cruciale aspecten: kennis van de essentiële regels, verduidelijking over de jobinhoud en de verwachtingen, informatie over formele en informele normen en waarden (organisatiecultuur) en informatienetwerken (connecties). ● De rol van HR: faciliteert, ondersteunt en helpt evalueren. Hoe vlugger een nieuwe werknemer een band krijgt met het bedrijf, hoe vlugger hij zijn weg vindt om succesvol bij te dragen tot de doelstellingen. Kijk daarvoor niet achterom, want prima presteren in de ene organisatie is geen garantie om dat ook te realiseren in een andere. Om een mislukking te voorkomen, moet u werk maken van onboarding, het proces om nieuwe medewerkers te helpen bij de noodzakelijke aanpassing. Uiteraard start een goed integratieproces al...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.