Staffing: Outplacement. Begeleiding ontslaat werkgever niet van sociale verantwoordelijkheid

HR Square 25
Onlangs pakte de federale ministerraad uit met een reeks voorstellen om de Belgen langer aan het werk te houden. De regering zou van plan zijn outplacement verplicht te maken voor iedere ontslagen werknemer. Als de werkgever weigert outplacement aan te bieden, zou hij een bedrag moeten storten in een opleidingsfonds. Werknemers die de ontslagbegeleiding afwijzen, zouden gedurende minstens zes en hoogstens dertien weken hun recht op werkloosheidsuitkering verliezen. Niet alleen de stok wordt bovengehaald, ook de wortel wordt voorgehouden. Volgens een koninklijk besluit van 16 juli 2004 kunnen bedrijven in herstructurering subsidies krijgen voor outplacement. De subsidie kan oplopen tot 1800 euro per medewerker, op voorwaarde dat hij via de begeleiding daadwerkelijk weer aan de slag gaat. Ook bedrijven die iemand in een outplacementproces aanwerven, kunnen subsidies ontvangen. Wat moeten we daarmee aan? Outplacement of vertrekbemiddeling is een formule die personeelsmanagers ernstig moeten in overweging nemen wanneer hun organisatie individuele...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.