Staffing: Outplacement. Begeleiding ontslaat werkgever niet van sociale verantwoordelijkheid

HR Square 25
Onlangs pakte de federale ministerraad uit met een reeks voorstellen om de Belgen langer aan het werk te houden. De regering zou van plan zijn outplacement verplicht te maken voor iedere ontslagen werknemer. Als de werkgever weigert outplacement aan te bieden, zou hij een bedrag moeten storten in een opleidingsfonds. Werknemers die de ontslagbegeleiding afwijzen, zouden gedurende minstens zes en hoogstens dertien weken hun recht op werkloosheidsuitkering verliezen. Niet alleen de stok wordt bovengehaald, ook de wortel wordt voorgehouden. Volgens een koninklijk besluit van 16 juli 2004 kunnen bedrijven in herstructurering subsidies krijgen voor outplacement. De subsidie kan oplopen tot 1800 euro per medewerker, op voorwaarde dat hij via de begeleiding daadwerkelijk weer aan de slag gaat. Ook bedrijven die iemand in een outplacementproces aanwerven, kunnen subsidies ontvangen. Wat moeten we daarmee aan? Outplacement of vertrekbemiddeling is een formule die personeelsmanagers ernstig moeten in overweging nemen wanneer hun organisatie individuele...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.