Sterren van de sociale dialoog (1). Wat als de sociale dialoog ontspoort?

HR Square 177
  In de meeste ondernemingen verloopt de sociale dialoog zonder al te veel strubbelingen. Al betekent dit niet dat emoties tijdens een onderhandeling hoog kunnen oplopen en zelfs uitmonden in een conflict. Als de onderhandelende partijen er zelf niet uitkomen, wordt veelal een beroep gedaan op een externe bemiddelaar. Sociale dialoog en sociale bemiddeling zijn twee kanten van dezelfde medaille.“Een georganiseerde en betekenisvolle vorm van sociale dialoog en dus ook sociale bemiddeling is een typisch Europees fenomeen. Sociale dialoog wordt enorm gepromoot door de Europese Unie en is dan ook stevig verankerd in Europese wetgeving”, zegt Martin Euwema, professor Organisatiepsychologie aan de KU Leuven, gespecialiseerd in conflictmanagement, mediatie, industriële relaties en leiderschap. “Eén van de uitdagingen is echter ervoor te zorgen dat de sociale dialoog levendig en inhoudelijk zinvol blijft en niet vervalt in een of ander ritueel. En die dreiging is er. Sociaal overleg wordt in steeds meer Europese...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.