Sterren van de sociale dialoog (2). Experimenteren met nieuwe dialoogvormen

HR Square 177
Peggy De Prins, professor Sustainable HRM en Labour Sociology aan de Antwerp Management School, presenteert de resultaten van het samen met HR Square gevoerde onderzoek naar de bouwstenen van een gezonde sociale dialoog. Uit de antwoorden van een honderdtal HR-verantwoordelijken blijkt dat zij zich tijdens de sociale dialoog vooral aan de zijde van de werkgever scharen (61 procent). “34 procent positioneert HR veeleer op de brug tussen werknemers en werkgever. Een positie waar de meerderheid van de respondenten naar streeft (81 procent) in een ideale wereld”, constateert De Prins. Eén van de bouwstenen voor een gezonde sociale dialoog is een helder afsprakenkader over onder andere de nodige tijd en andere faciliteiten voor de werknemersvertegenwoordigers. Bij een meerderheid van de respondenten (69 procent) gebeurt dat op een constructieve manier. Al valt op dat een kwart hierover geen afspraken maakt. 7 procent maakt wel afspraken met werknemersvertegenwoordigers, maar deze worden niet echt...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.