Straffe HR-uitspraak: “Aandacht voor diversiteit en inclusie riskeert (nieuwe) dark side-effecten”

HR Square 211 (juli-augustus 2022)
x Kan zonder meer worden bevestigd- Behoeft nuance- Kan niet worden bevestigd “Mensen met een diverse achtergrond voelen zich minder thuis in organisaties die de businesscase maken”, zo lazen we onlangs in De Tijd. En verder: “Het wetenschappelijke bewijs voor de meerwaarde van diversiteit is niet zo overweldigend”. Het lijkt erop dat aandacht voor diversiteit en inclusie (D&I) niet altijd en overal positief gesmaakt wordt. Ook over de verhoopte gunstige impact blijkt soms twijfel. Onze straffe HR-uitspraak lijkt hiermee bevestigd te kunnen worden. Wat zijn de ‘dark side’-effecten van een D&I aanpak dan precies? En krijgen deze een extra boost als gevolg van de actuele woke-beweging? Dark side 1: D&I-management riskeert blinde vlekken “Eén vorm van ongelijkheid wordt door woke personen stiefmoederlijk behandeld: de goeie oude sociale klassenverschillen, zo stelt Walter Weyns in zijn boek Wie wat woke? (2021). De reden ligt volgens hem voor de hand: je kunt deze...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.