Straffe HR-uitspraak – Dat zagen we niet aankomen: ondanks de beste beleidsintenties en voorbereidingen, pakt de HR-mayonaise niet (altijd)

HR Square 209 (maart-april 2022)
x Kan zonder meer worden bevestigd - Behoeft nuance - Kan niet worden bevestigd Zelfs de meest stoïcijnse HR-manager kent het gevoel van teleurstelling. Ondanks de grondige voorbereidingen mist de HR-actie zijn impact of creëert de actie onbedoelde of nieuwe neveneffecten bij de werknemers. De HR-praktijk is dan ook vaak ruwer en weerbarstiger dan de theorie doet vermoeden. Hoe goed bedoeld ook, vaak zijn we getuige van doorgeschoten, verborgen, hardnekkige of onevenwichtige HR- en organisatiepraktijken. Stel: we willen inzetten op duurzaam loopbaanbeleid, met meer nadruk op horizontale in plaats van verticale mobiliteit. Toch merken we dat dit beleid fenomenen als carrièrisme of loopbaaninactiviteit niet uitroeit. Een ander voorbeeld: initiatieven op vlak van innovatieve arbeidsorganisatie stoten op weerstand als het gaat om zelfsturing. Mensen en teams missen maturiteit om hiermee om te gaan en zien enkel het transactionele verlies: waarom meer verantwoordelijkheid dragen als er niet meer voor wordt betaald? Zelfsturende...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.