Straffe HR-uitspraak onder de loep. “De huidige vrijwilliger redeneert niet langer vanuit het principe ‘voor wat, hoort niets’.”

HR Square 204 (mei-juni 2021)
- Kan zonder meer worden bevestigdx Behoeft nuance- Kan niet worden bevestigdKlopt de straffe HR-uitspraak dat de huidige vrijwilliger niet langer eenzijdig redeneert vanuit het onbaatzuchtig principe ‘voor wat hoort niets’? Vanuit HR-management een relevante vraag: indien de zuivere altruïstische drive vervalt of vervaagt, moeten we immers op zoek naar een ander beleid om vrijwilligers aan te trekken, te motiveren en te behouden. Waarden en normen blijven Recent onderzoek (Vermeersch, et al. 2020) nuanceert de uitspraak alvast. “De oude vrijwilliger heeft niet plots plaatsgemaakt voor de nieuwe, kritische voor-eventjes-vrijwilliger”, zo lezen we daar. De belangrijkste motivatie om als vrijwilliger aan de slag te gaan, blijft de drijfveer om vanuit bepaalde waarden of normen te kunnen bijdragen aan de maatschappij. Een vrij klassiek beeld dus. Tegelijkertijd worden er ook andere redenen aangehaald, zoals nieuwe ervaringen opdoen, kennis en vaardigheden vergroten en zichzelf ontwikkelen. Investeren in het eigen leervermogen geldt vandaag de...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.