Straffe HR-uitspraak onder de loep. “De huidige vrijwilliger redeneert niet langer vanuit het principe ‘voor wat, hoort niets’.”

HR Square 204 (mei-juni 2021)
- Kan zonder meer worden bevestigdx Behoeft nuance- Kan niet worden bevestigdKlopt de straffe HR-uitspraak dat de huidige vrijwilliger niet langer eenzijdig redeneert vanuit het onbaatzuchtig principe ‘voor wat hoort niets’? Vanuit HR-management een relevante vraag: indien de zuivere altruïstische drive vervalt of vervaagt, moeten we immers op zoek naar een ander beleid om vrijwilligers aan te trekken, te motiveren en te behouden. Waarden en normen blijven Recent onderzoek (Vermeersch, et al. 2020) nuanceert de uitspraak alvast. “De oude vrijwilliger heeft niet plots plaatsgemaakt voor de nieuwe, kritische voor-eventjes-vrijwilliger”, zo lezen we daar. De belangrijkste motivatie om als vrijwilliger aan de slag te gaan, blijft de drijfveer om vanuit bepaalde waarden of normen te kunnen bijdragen aan de maatschappij. Een vrij klassiek beeld dus. Tegelijkertijd worden er ook andere redenen aangehaald, zoals nieuwe ervaringen opdoen, kennis en vaardigheden vergroten en zichzelf ontwikkelen. Investeren in het eigen leervermogen geldt vandaag de...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.