Straffe HR-uitspraak onder de loep. Spreken is zilver, zwijgen is goud, ook in de arbeidsrelatie

HR Square 203 (maart-april 2021)
- Kan zonder meer worden bevestigd- Behoeft nuancex Kan niet worden bevestigd Laten we starten bij een klassieker, het werk van Hofstede. Zijn onderzoek toont reeds lange tijd aan dat wij Belgen graag enige sociale afstand bewaren in de hiërarchische arbeidsrelatie. In vergelijking met bijvoorbeeld de Duitse en Nederlandse cultuur scoren we zeer hoog op machtsafstand (65 in vergelijking met 35 en 38). Dit betekent dat – ondanks de roep om meer zelfsturing en plattere organisatiestructuren – centralisatie populair blijft in onze hoofden. Privileges en statussymbolen voor onze bazen vinden we normaal. In ruil daarvoor worden we graag opgemerkt, beluisterd en bejubeld door de bazen. Tegelijkertijd scoren we ook zeer hoog op individualisme (75 in vergelijking met 67 in een Duitse en 80 in een Nederlandse cultuur). We zeggen graag wat we denken, schuwen de confrontatie hierbij niet en kiezen onze professionele relaties graag zelf uit. Deze spreidstand veroorzaakt spanningen....

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.