Straffe HR-uitspraken onder de loep (9). “Een goed leider maakt een goed HR-beleid overbodig”

HR Square 196
- Kan zonder meer worden bevestigd- Behoeft nuance- Kan niet worden bevestigd Transformationele leiders zijn rolmodellen, dagen hun medewerkers uit, motiveren ze intrinsiek en hebben aandacht voor het individu. Transactionele leiders hebben eerder een taakgerichte stijl, wat inhoudt dat ze een directe focus hebben op de noodzakelijke takenpakketten om de doelen te realiseren. De meta-analyse van Derue e.a. (2011) toont aan dat transformationeel leiderschap 23 procent van de variantie verklaart van leiderseffectiviteit, 29 procent van groepsperformantie, 21 procent van jobtevredenheid van werknemers en 20 procent van tevredenheid met de leider. De meta-analyse van Burke e.a. (2006) bevestigt dat transformationeel gedrag zowel de kwaliteit als de kwantiteit van werk sterker positief beïnvloedt in vergelijking met transactioneel leiderschap. Leidinggevenden die een transformationele leiderschapsstijl hebben, kunnen er dus voor zorgen dat er meer en kwaliteitsvoller werk gedaan wordt dan leidinggevenden die een transactionele leiderschapsstijl hanteren.Empowering leiderschap Empowering leiderschap is recenter in de leiderschapstheorie....

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.