Talentmanagement in de gratie van ‘niet-talenten’

HR Square 213 (november-december 2022)
Tekst: Rosalie van Hoof Talentmanagement doelt op het behouden van talenten. Recent onderzoek aan de KU Leuven bevestigt dat geselecteerd worden als talent ervoor zorgt dat deze medewerkers de organisatie minder snel verlaten. Missie geslaagd, maar talentmanagement heeft ook een impact op retentie bij medewerkers die niet geselecteerd worden. Vooral grote organisaties doen aan talentmanagement. Een strategisch slimme zet, want zo slagen bedrijven erin getalenteerde medewerkers aan boord te houden. Eerder onderzoek suggereert echter dat het ook wel eens de andere kant kan opgaan. Een exclusief talentmanagement kan namelijk interne spanningen tussen geselecteerde medewerkers en niet-geselecteerde medewerkers in de hand werken. “Dat heeft dan weer een negatief effect op de werking van het bedrijf”, vertelt Anand Van Zelderen, onderzoeker aan de KU Leuven en betrokken bij de studie. “Een grote verdeeldheid tussen talenten en niet-talenten kan een hoger verloop als gevolg hebben.” Het merendeel van de organisaties duidt maar een...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.