Tijdelijke werkloosheid: hoop doet leven

HR Square 200
Toch niet professor Arbeidssociologie Ludo Struyven (¬KU Leuven). ’s Anderendaags liet hij in De Standaard optekenen dat het systeem van tijdelijke werkloosheid stilaan zijn doel voorbijschiet. Citaat: “Wie langer dan een jaar werkloos is, verliest heel wat vaardigheden of raakt het arbeidsritme kwijt, blijkt uit studies.” Bovendien vindt Struyven, dat de uitkeringen te hoog liggen. “Het neemt zowel bij werk¬gevers als bij werknemers de prikkel weg om alternatieven te zoeken. Een bedrijf kan makkelijk het omzetverlies ¬afwenden via de tijdelijke werkloosheid in plaats van nieuwe markten aan te boren. Ook de werknemers gaan minder snel op zoek naar een nieuwe baan. In de vrijge¬komen tijd volgen ze zelden een opleiding of zijn ze niet ¬geneigd om nieuwe vaardigheden aan te leren.”Vervolgt de krant: “Het systeem zou daarom best wat strenger en minder gunstig mogen worden. Het moet ook beperkt worden tot de sectoren die echt hard en tijdelijk door de...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.