Trends en patronen in sociale conflicten (1). Wanneer staakt de Belg?

HR Square 110
Essentie - De voorbije tien jaar is de stakingsfrequentie toegenomen. - Er nemen nu wel minder werknemers deel aan stakingen. - Werkzekerheid is het belangrijkste stakingsmotief geworden. - Meer maatwerk, ook in de arbeidsvoorwaarden, heeft een impact op de werking van vakbonden. - De machtsbasis van de vakbonden is wel nog altijd groter in België dan elders. - Het stakingswapen wordt in België sneller gehanteerd dan in Nederland, Frankrijk of Duitsland. - Een nieuwe trend is de toenemende juridisering van stakingsacties. De voorbije tien jaar nam de stakingsfrequentie weliswaar opnieuw toe, maar er namen minder werknemers aan deel en stakingen duurden minder lang. Het aantal verzoeningspogingen en het inzetten van sociale bemiddelaars zijn eveneens toegenomen. Die trends vernemen we van Manu Mus, die aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen (Universiteit Gent) een proefschrift maakte waarin hij het proces van arbeidsvoorwaardenvorming in verschillende sectoren bestudeerde. Hij werkte en werkt tevens...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.