Trends & feiten: Arbeidsrelaties. Gaat sociaal overleg over de echte problemen?

HR Square 56
Karel Van Eetvelt, sinds december 2004 gedelegeerd bestuurder van de Unie van Zelfstandige Ondernemers, probeert een debat op gang te brengen: “In de discussies met de vakbonden heb ik soms de indruk dat we niet bezig zijn met echte problemen, maar elkaar louter in leven houden. De vele onderhandelingen zijn meer en meer het gevolg van de complexe structuren die we over de jaren hebben gecreëerd.” Hij wijst er ook op dat in de Groep van Tien, die het sociaal overleg domineert, het nog te vaak gaat over verouderde tegenstellingen en details. Over de echte problemen die dringend behandeld moeten worden (met de vergrijzing en ontgroening aan de kop), is er amper discussie. Luc Cortebeeck, sinds 1999 voorzitter van de christelijke vakbond ACV, blijft net als Van Eetvelt al bij al voorzichtig, maar ook hij geeft enkele prikken. We onthouden dat de vakbonden het stakingsrecht niet mogen misbruiken, maar dat...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.