Twee jaar GDPR: juridisch. Ga eens wat vaker te rade bij de Data Protection Officer

HR Square 200
Voor advocaat arbeidsrecht en privacy-expert Dylan Casaer, die al 25 jaar in het vak zit, zette de komst van de GDRP-wetgeving twee jaar geleden heel wat in beweging. Veel meer dan vroeger kloppen werkgevers nu bij hem aan met vragen over het al dan niet geoorloofd gebruik van werknemersgegevens, zoals: ‘Hoelang mogen we cv’s van sollicitanten bewaren?’, ‘Mogen we referenties van kandidaten controleren?’ en ‘Is het toegelaten om gegevens van medewerkers die als consultants werken aan potentiële klanten door te spelen?’ Veel meer dan vroeger speelt privacy een hoofdrol in de zaken die hij voor de arbeidsrechtbank pleit. “Ik overdrijf niet wanneer ik zeg dat in minstens de helft van de discussies over ontslag om dringende reden elementen zitten die aan de privacywetgeving gelinkt zijn”, vertelt hij. “Dat hoeft gezien de tijdsgeest niet te verwonderen. Beledigingen bereiken de werkgever nu vaker dan twintig jaar geleden via digitale kanalen. En wordt...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.