Uitstroom: Het belang van een goed offboardingsproces

HR Square 213 (november-december 2022)
Tekst: Rosalie van Hoof Offboarding is meer dan een formeel exitgesprek. Organisaties die het goed aanpakken, houden aan een oud-collega een toekomstige ambassadeur over. Martine Polen (Arteveldehogeschool, Vlerick Business School) bekijkt offboarding als een organisch proces, dat meer dan vroeger bij een loopbaan hoort. Het is rekruteren en selecteren dat de klok slaat. Een grote mobiliteit op de arbeidsmarkt zorgt echter ook voor heel wat afscheidnemende collega’s. “Offboarding is voor mij zo’n natuurlijk gegeven. Het maakt deel uit van het traject dat een medewerker bij een organisatie doorloopt”, vertelt Martine Polen, docent Organisatieontwikkeling bij Arteveldehogeschool en Vlerick Business School. “Wanneer ik lees dat onboarding belangrijk is, denk ik altijd: ‘Ja, en dat is offboarding ook’.” Het is tijd, vindt Polen, om het boekje over offboarding eens open te doen. Martine Polen (Arteveldehogeschool, Vlerick Business School)“Vraag de medewerker wat de organisatie nog kan betekenen voor hem of haar in de toekomst....

Dit artikel is exclusief voor leden

Bent u lid? Log dan in via onderstaande knop.

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

  • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL.
  • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
  • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
  • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
  • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is €265 (+ 6% btw).

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

  • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
  • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
  • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
  • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
  • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is €800 (+ 6% btw).

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.