Unleash Conference. De grote uitdaging voor HR: opnieuw expert worden in tijd”

HR Square 187
1 mei 1926: die dag is van invloed op elke werknemer ter wereld, begint Nico Orie, Vice-President HR Strategy & Operations bij Coca-Cola European Partners. Wat is er op die dag gebeurd? “Henry Ford, grootindustrieel en oprichter van autoconstructeur Ford, introduceerde toen in zijn fabrieken de vijfdaagse werkweek, voor hetzelfde loon als voordien voor zes dagen werk. Een ware revolutie! En dat deed hij niet uit plotse socialistische of puur humanistische overtuigingen. Zijn beweegredenen waren productiviteit – hij was van mening dat de beste methoden voortkomen uit een zekere druk – en het idee dat mensen met meer vrije tijd ook meer goederen van bedrijven gaan consumeren. Er zat dus een businesscase achter deze revolutie.” Wat is er daarna gebeurd? “De productiviteit nam daadwerkelijk toe. Andere Amerikaanse bedrijven volgden zijn voorbeeld en voerden de vijfdaagse werkweek van 40 uur in. Dat was geen uitvinding van Ford, maar hij maakte er...

Dit artikel is exclusief voor leden

In de kijker

Werknemers krijgen dit jaar gemiddeld 11 procent hogere bonus

Vierdaagse werkweek positief voor productiviteit

Arbeidskost steeg met bijna 7 procent

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.