Upskill: Absenteïsme – Van drempels verhogen tot opvolging van frequente afwezigheden

HR Square 215 (maart-april 2023)
Tekst: Timothy Vermeir De cijfers van de sociale secretariaten zijn duidelijk: het ziekteverzuim in ons land neemt toe. En dus is de roep om een degelijk absenteïsmebeleid steeds luider te horen in grote en kleine organisaties. Hoe u aan zo’n beleid begint? We stellen de vraag aan enkele (ervarings)deskundigen. Absenteïsme gaat over de afwezigheid van medewerkers omwille van ziekte. Een absenteïsmebeleid is erop gericht die afwezigheden op te volgen en tot een minimum te beperken. Vaak gebruikt men de termen ‘absenteïsme’ en ‘(ziekte)verzuim’ door elkaar. Miek Dilworth, docente HRM aan UCLL, maakt echter een onderscheid tussen die twee. Het eerste is voor haar een veeleer kwantitatief begrip: hoeveel mensen zijn afwezig, hoe lang zijn ze al afwezig, hoe vaak zijn ze afwezig? “Verzuim gaat voor mij meer over waaróm iemand afwezig is. Wat is de reden voor die persoon om niet te komen werken?”, duidt ze. Door het onderscheid te...

Dit artikel is exclusief voor leden

Bent u lid? Log dan in via onderstaande knop.

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

  • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL.
  • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
  • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
  • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
  • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is €265 (+ 6% btw).

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

  • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
  • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
  • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
  • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
  • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is €800 (+ 6% btw).

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.