Vakbonden: Wat wil de vakbond in uw bedrijf?

HR Square 5
Wat willen de vakbonden in uw bedrijf en hoe streven ze dat vandaag na? Etienne Arcq (CRISP) schetst de Belgische vakbondswerking. Pascal Van Steenbrugge De Belgische syndicalisatiegraad is, zeker in vergelijking met de buurlanden, altijd opvallend hoog geweest. De jongste tien jaar schommelt de algemene syndicalisatiegraad tussen 75% en 77%. Dat algemene cijfer verbergt evenwel grote verschillen. Bij de arbeiders situeert de syndicalisatiegraad zich tussen 95% en 100%. Bij de bedienden ligt de syndicalisatiegraad rond 40%, bij de ambtenaren rond 60%. Van de werklozen is tussen de 85% en 88% lid van een vakbond. Ter vergelijking: Frankrijk heeft een syndicalisatiegraad van nog geen 15%. Licht Etienne Arcq van het Centre de Recherche et d’Information Socio-Politiques (CRISP) in Brussel toe: “De hoge syndicalisatiegraad in België is deels te verklaren door het feit dat vakbonden in ons land in zekere zin een soort openbare dienst zijn. Het zijn namelijk de vakbonden die...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.