Van de vakbond. Naar écht werkbaar werk

HR Square 204 (mei-juni 2021)
Het debat rond werkbaar werk kennen we, zeker in Vlaanderen, al langer. Tekenend voor dit debat, zijn voor mij de vele goede bedoelingen en aanbevelingen aan het adres van ondernemingen en werknemers, maar de weinig effectieve maatregelen. Neem het opsparen van verlofdagen, of het wegschenken van verlof, beiden vastgelegd in de wet werkbaar en wendbaar werk. Het zijn maatregelen waarmee je het cruciale belang van regelmatige rustpauzes tijdens de loopbaan eerder dreigt uit en af te stellen dan te stimuleren. Werkbaar werk bevorder je er dus niet mee. Daarnaast valt ook de grote vrijblijvendheid op waarmee het welzijnsbeleid in ondernemingen gevoerd kan worden. De werkgever is wettelijk gezien wel verantwoordelijk voor het welzijn van zijn werknemers en ook verplicht om een risicoanalyse uit te voeren, maar wat er finaal gebeurt op de werkvloer om het welzijn te verbeteren, valt dikwijls tegen. En zelfs wanneer in de grotere ondernemingen de comités...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.