VEILIGHEID. Kan ook de arbeidsinspectie haar bijdrage leveren? HR en veiligheid: goede huwelijkspartners?

HR Square 158
“HR, welzijn en veiligheid kunnen bondgenoten zijn”, poneert Danny De Baere, adviseur bij de algemene directie Humanisering van de Arbeid (federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg). “Maar nog te vaak blijven de HR-manager en de preventieadviseur op hun eigen eiland zitten. Nochtans is een huwelijk tussen verschillende domeinen zoals psychosociale belasting, ergonomie en HR mogelijk. Naast de klassieke regelgeving, is er in cao’s meer en meer aandacht voor welzijnsaspecten en dus arbeidsomstandigheden, niettegenstaande andere aspecten zoals arbeidsorganisatie, arbeidsvoorwaarden en arbeidsinhoud nog altijd hierin primeren. Dat is immers het typische werkterrein van een HR-verantwoordelijke. ‘Werkbaar werk’, als belangrijk speerpunt voor deze regering, betekent immers niet alleen meer aandacht voor competentieontwikkeling, ‘levenslang leren’ en evaluaties. Maar ook een veilige, gezonde en leuke werkomgeving zijn noodzakelijk om langer kwaliteitsvol en gemotiveerder te kunnen werken.” Dat alles is ook van essentieel belang voor de retentie, niet onbelangrijk in tijden waarin de ‘oorlog om...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.